Att tänka på inför hundköpet

Människans fyrbenta bästis är en trogen familjemedlem i svenska hushåll och folk lägger allt mer pengar på dessa oemotståndliga varelser. Att vara hundägare är dock inte bara guld och gröna skogar, det krävs stor ansvarsförmåga liksom en rejäl dos tålamod.

Att ha en hund kräver att du tar dig tid att uppfostra den, att du motionerar den och att du tränar den mentalt. Samtidigt måste du backa upp med en komplett Svedea hundförsäkring som blir tryggare för hunden och för dig, eftersom det är ganska kostsamt att gå på veterinärundersökningar och -behandlingar.

Glöm inte detta när du skaffar hund!

Det finns många anledningar till varför du ska skaffa hund, men det är bra att tänka på vissa saker. Det första du bör fundera över innan du ens slår till och tingar en valp eller adopterar en hund från ett hundhem är om du har råd. Det är dyrt att äga ett husdjur och en hund lever mellan 10-17 år, ibland kortare och ibland längre, och du måste vara beredd på att betala många kostnader som inkluderar vård, kurser, foder och eventuella tävlingar eller utställningar samt leksaker och hundprylar.

Nästa faktor att överväga är hur man ska göra hemmet så bra som möjligt för den nya kompisen. En liten hund behöver inte så mycket plats medan en större ras kräver utrymme och gärna en uteplats eller trädgård att lufsa omkring i. Bor du litet så bör du ta dig an en mindre ras och har du lyckan att äga ett hus eller bo på landet så kan en stor hund vara perfekt. Förutsättningen är att du alltid kan sköta den korrekt.

Vad är syftet med hunden?

Fundera också över vad du vill ha hunden till och om den är till för att uppfylla ett visst krav eller önskemål. En del vill ha en hund för att valla får, vakta huset eller jaga tillsammans med. Tänk på att hundar är framavlade för att samarbeta med människan och de mår inte bra om de inte får tillräckligt med uppgifter. En understimulerad vovve blir ofta ängslig och odräglig och försöker gärna ta över kommandot, vilket kan leda till negativa påföljder för både ägaren och hunden. Ta dig därför inte vatten över huvudet och välj en ras bara för att du tycker den är fin. Du måste klara av att ta hand om den på alla tänkbara sätt också. Vissa arbetsplatser tillåter t.o.m att du tar ledigt den första tiden med valpen.