Hunden och oväntade kostnader

hund

Att köpa en hund är inte gratis och det är inte heller gratis att ha den sett till de löpande kostnaderna. Ofta kan du dock göra upp en budget över vad hunden kostar varje månad och hålla den. Men så plötsligt sker något som gör hundägandet dyrt.

Om du inte har din hund försäkrad och den plötsligt behöver opereras eller få annan veterinärvård kan kostnaderna snabbt stiga rejält. På bara några timmar kan vården kosta långt över 20 000 kronor. Att avliva hunden är en lösning men om du inte vill det kan https://utanuc.com/smslan/ vara till hjälp. Där kan du få ett lån som hjälper dig att täcka de akuta kostnaderna.

Vilka oväntade kostnader kan uppkomma?

Det är omöjligt att förbereda sig på alla akuta kostnader som kan uppkomma om du har ett djur. Har du en hund finns det dock några saker som kan kosta lite mer än andra. En del oförutsedda kostnader är följande:

  • Hunden behöver akut vård
  • En akut vistelse på hunddagis behövs
  • Hunden skadar något och skadestånd ska betalas ut
  • Hunden behöver äta specialfoder

En del kostnader går att hålla nere med hjälp av en bra hundförsäkring och den kan också förhindra att du tvingas avliva hunden för att inte ens lånen kan täcka kostnaderna. En del av de oväntade kostnaderna kan du dock inte slippa. Ett skadestånd måste till exempel betalas även om hunden avlivas.

Om du inte kan betala

Om det uppkommer oväntade kostnader för till exempel veterinär eller hunddagis kan de helt enkelt vägra att lämna ut djuret fram tills att alla kostnader betalats. Om beloppet istället faktureras kommer skulderna till slut att hamna hos Kronofogden och då kan du drabbas av utmätning, betalningsanmärkningar med mera. Har du då flera rasrena hundar som är värda en del pengar kan det bli så att Kronofogden tar hundarna för att sälja dem. Det här görs oftast bara i extremfall men det förekommer. Att betala de oväntade utgifterna så snart det går är alltså en bra idé, antingen genom att ta ett lån eller genom att få en avbetalningsplan på de kostnader som har uppkommit. De flesta företag brukar gå med på en sådan lösning.