Förbered dig för att ta hem valp!

För många blivande hundägare är en av de häftigaste stunderna precis då man får ta hem sin valp! Det är en livsomvälvande upplevelse som kommer förändra hundägarens liv i en 10-15 år framöver. Dessutom är det självklart oerhört roligt och förväntningarna är på topp! Dock förstår du ändå vad som händer. För valpen är denna händelse inte alltid lika rolig, men alltid minst lika livsomvälvande. Den lilla valpen slits från sin mamma och sina syskon till ett nytt hem, med en ny flock och nya livsvanor att förhålla sig till. Det är oerhört mycket intryck för en liten valp som inte alls förstår vad som händer. Därför finns det en hel del att tänka på. Vi bjuder på en liten checklista med tips.

Var beredd på att vissa saker kan ha tid, ha tålamod och låt det mesta ske på valpens villkor så har du några ledord att utgå ifrån. Våga dock leda och visa valpen vad som förväntas av den, bara du har tålamod. Vissa saker är bra att förbereda inför valpens ankomst, andra saker måste du improvisera allt eftersom beroende på hur din valp, och ditt hem, reagerar.

  • Om du har möjlighet är det bästa att ta ledigt några dagar, om inte mer, precis när valpen anländer. Detta för att du ska ha tid att vara med valpen ordentligt de första dagarna, vänja den vid hemmet och träna den. Börja dock gärna ensamträna den mer eller mindre direkt så att det inte kommer som en chock när du måste börja lämna valpen ensam hemma första gångerna.
  • Speciellt nätterna är läskiga i början, så om du har tid får du gärna sova med valpen, i samma rum som du vill att den ska sova senare.
  • Köp på dig all utrustning till valpen i förväg. Hundmat, gärna av samma sort som valpen är van vid, bajspåsar, mat- och vattenskål, halsband eller sele, koppel, borste, tuggben, hundgodis, någon leksak och något hundschampo kan vara bra att ha direkt. Köp hundkoppel från Offleash så vet du att du får bra kvalitet som håller.
  • Tänk på att om du har barn eller andra husdjur är du som vuxen ansvarig för dem. De måste absolut få hälsa och göra sig bekanta med valpen, men låt det återigen ske på valpens villkor. Många barn som låter mycket kan vara läskiga för valpen.
  • Förbered gärna hemmet genom att valpsäkra lite. Ta bort dyra fina mattor som du inte vill få kiss på. Oftast går det väldigt bra att tvätta bort, men var hellre på säkra sidan. Detsamma gäller skor och liknande. Plocka bort dina dyra favoriter om du inte vill att valpen ska vässa tänderna på dem eller kissa på dem.
  • Läs gärna på om valpar och valpbeteende innan. Det finns många bra böcker om det, men du kan även hitta en hel del bra info online. Spana exempelvis gärna in DT:s hundskola i flera steg där du får följa en familj och hund från väljandet av valp tills vuxen hund.
  • Kolla gärna upp bra valpkurser i förväg, ifall du skulle känna att du behöver dem senare.