Att uppfostra en hund

Alla hundägare vet att det krävs mycket tid och energi för att uppfostra en hundvalp och många gånger måste man ha ett långt tålamod och våga vara bestämd för att få hunden att tillslut lyda.

1119804-puppy-boxerMånga som köper en liten söt valp inser inte vilket jobb det faktiskt är att ha hund och att man måste lära den allt från att gå i koppel, vara rumsren till att vara lydig och väluppfostrad med mera. Till exempel är det många som faktiskt förvånas över att valpen tillslut växer upp och precis som människor hamnar i trotsåldern. Dock är det under den första perioden efter att valpen separerats från sin mor som är den absolut viktigaste när det kommer till uppfostran.

Vad ingår i uppfostran?

  • Bli rumsren – bestraffa aldrig valpen för de olyckor som garanterat kommer att ske runt om i hemmet var istället noga med att gå ut med hunden ofta för att låta den uträtta sina behov. Ett tips är att skapa rutiner i form av att gå ut efter varje måltid och att gå till samma platser där valpen får uträtta sina behov eftersom detta skapar en trygghet.
  • Bli klappad och kelad med – beröring är speciellt viktigt att en hund klarar av inför veterinärsbesök då veterinären ofta klämmer och känner på jycken. Var därför noga med att lära hunden att bli fasthållen under kortare stunder och att bli berörd av olika människor. Sociala hundar är glada hundar!
  • Lystra till kommandon – hundar lär sig fortare än man tror så pröva att ropa på valpen när den redan är på väg mot dig och belöna sedan med godis och fortsätt så med alla kommandon.
  • Inte bitas eller vara olydig – enklaste sättet att få en hund att inte bitas är genom att mimikera valpens mamma genom att ta ett stadigt tag i nackskinnet när valpen gör något som är fel. Denna övning lär även hunden vem som är flockledare.
  • Vara ensam och klara av olika miljöer – en hund måste klara av att vara ensam under perioder. Börja med att lämna rummet och trappa sedan upp ensamheten sakta under en tid. För att lära hunden att anpassa sig i olika miljöer är det enklast att ta med den på ”utflykter” exempelvis i kollektivtrafiken, vid förskolan och í stan. Börja alltid långsamt och trappa uppåt!
  • Åka bil – bilturer är viktiga att klara av och det lättaste sättet är att först vänja valpen vid bilen och sedan ofta ta med den ut på kortare turer. Passa även på att lära hunden att man måste ha tillåtelse att gå ur bilen för att på så vis inte riskera att hunden sticker så fort en bildörr öppnas.