Förebygg dålig inomhusluft som hundägare

Att ha husdjur bidrar till fler dammpartiklar och kan skapa problem i form av allergiska reaktioner och irriterade luftvägar. Men med hjälp av en luftkonditionering och rutiner för att hålla sitt hem rent och fräscht, kan inomhusluften bli bättre och renare.

En luftkonditionering är inte bara bra att ha på skolor och arbetsplatser när det blir för varmt inomhus. Även i hem där det finns hund är luftkonditionering en bra lösning för att kyla ner hemmet och göra inomhusluften mer behaglig.

Bra inomhusluft ger bättre hälsa

Cool,Air,Conditioner,System,On,White,Wall,RoomDe flesta spenderar en hel del tid inomhus och därför spelar kvaliteten på inomhusluften en stor roll för vår hälsa. Du som har hund eller andra husdjur får dessutom en inomhusluft som består av mer dammpartiklar och andra organismer i luften. Ju renare luften som du andas in är, desto friskare blir du. Därför är det viktigt att se till så att din inomhusluft är så fräsch som möjligt, speciellt om du har djur.

Så här får du bättre inomhusluft

Förutom att installera luftkonditionering för att reglera inomhustemperaturen, är det viktigt att städa regelbundet. Se till att dammsuga golvet varannan eller var tredje dag. Det mesta av dammet samlas på golvet och rörs upp i luften när människor och djur går och springer inomhus. Håll därför golvet regelbundet rent från damm så blir det mindre partiklar i luften. En regel att följa kan vara att ju fler djur du har, desto oftare bör du dammsuga. Storstädningen kan dock ske mer sällan.

Sittmöbler och sängar är möbler där mycket damm samlas. Försök att undvika att ha djuren i sängen och soffan, då blir det enklare för dig att hålla möblerna rena. Om du mot förmodan gärna vill ha djuren i sängen eller soffan bör de städas lika ofta som golven. Dammsug soffan fri från hår regelbundet och/eller rolla den med en klädroller. Då slipper du hår på kläderna samt minskar antalet dammpartiklar i luften. Vädra även sängen regelbundet och rolla och dammsug även den, helst dagligen. Du behöver inte vädra sängkläderna utomhus, men vänta gärna med att bädda sängen efter att du har vaknat. Öppna även fönstret till sovrummet för att vädra hela rummet inklusive sängkläderna samtidigt eller använd luftkonditioneringen till det.